Het is 2018, eind mei. Een prachtige dag die best spannend is, want vandaag heb ik een fotoshoot gepland staan met mijn paard. Daar gaat het niet goed mee, dus dit voelt echt als zo’n nu-of-nooit-moment.


Net ben ik onderweg, of het meest onvoorstelbare gebeurt. Terwijl ik voor de kruising sta te wachten tot ik de weg kan opdraaien, wordt plotseling mijn auto total loss gereden. De voorkant is volledig weggeslagen en de motor hangt er zieligjes bij. Zelf kom ik met de schrik vrij, al blijkt later dat ik toch hersenletsel heb opgelopen. Het scheelde slechts centimeters of mijn levensverhaal was hier geëindigd.


Nadat ik van de eerste schrik bekomen ben, komen er vragen in me op:

Waarom kon de fotoshoot niet doorgaan?

Welke levenslessen heb ik te leren dat er zo’n heftige blokkade op mijn levenspad komt?

Nu ik geen auto meer heb, welke mogelijkheden qua vervoer zijn er dan?


Het was nooit mijn bedoeling mijn auto weg te doen of kwijt te raken, maar nu hij er niet meer is biedt het ruimte. Ruimte om andere mogelijkheden te ontdekken, om nieuwe kansen te zien. In de dagen die volgen realiseer ik me dat het bezit van een auto een keuze is, geen noodzaak. Hoe onmisbaar ik mijn auto ook altijd vond!Er blijken heel wat alternatieven te zijn. Een voor de hand liggende is het openbaar vervoer, maar ook een scooter, fiets en lopen zijn manieren van vervoer. Een auto huren wanneer je er een nodig hebt is ook nog een mogelijkheid. Het een is aantrekkelijker dan het ander, maar niettemin zijn het opties. Dan kan ik een ebike lenen om een keer naar mijn paard te gaan en meteen weet ik: dit wordt mijn keuze!


Maar liefst 8 redenen om te kiezen voor een e-bike


Een rustige leefstijl


De eerste reden is rust! Ik vind de maatschappij te hectisch, te druk en te chaotisch. Ik kan er ook niet meer in mee. Mijn hersenen kunnen zoveel hectiek niet aan. Ik train mijn brein wel om steeds meer prikkels te kunnen verwerken en met tijd zal dat steeds beter gaan. Maar de snelheid van leven die ik vroeger gewend was en die voor velen normaal is, die kan ik niet meer aan. Ik vind het ook niet erg. Het natuurlijke leeftempo van mensen ligt helemaal niet zo hoog als wat nu de norm is. De snelheid van leven is uitputtend wanneer je niet volledig in balans bent. Maar zelfs dan is onze manier van leven belastend. Niet voor niets is een burn out zo populair 😉.


Met een ebike kun je maar één afspraak op een dag plannen. Je hebt nog een redelijk vaartje (zo’n 25km/u) maar toch trekt de omgeving rustig aan je voorbij. Alles op ’t gemakkie 😉. Dat is ook de instelling die ik wil hebben: je hebt alle tijd, je komt echt wel waar je wilt zijn.Frisse lucht


De tweede reden is dat ik met een ebike veel meer in de buitenlucht ben dan met een auto. ’s Zomers ben ik veel in de tuin, maar in de herfst en winter niet en dan heb je frisse lucht net zo hard nodig. Ik voel me ook veel beter als ik met de fiets ergens heen ben gegaan dan wanneer ik de bus heb genomen.


Beweging


De derde reden is beweging. We zijn er van nature voor gemaakt om veel in beweging te zijn. En je voelt je ook veel fitter als je veel beweegt. Bewegen heeft ook een positief effect op hersenletsel. En met mijn ebike beweeg ik net zoveel als ik aan kan. De motor doet de rest. Daardoor kan ik toch altijd op pad want gewoon fietsen is te zwaar als ik veel last heb van mijn hoofd. Tegelijk ben ik lekker in beweging. Ik gebruik mijn fiets nu zowel als vervoer (trappen met heel lichte druk) of als training (trappen wat mijn hoofd aan kan om conditie en spierkracht op te bouwen).


Mindfulness


In de auto moet je goed opletten en je concentreren. Op de fiets heb je veel minder concentratie nodig en daardoor kan ik heerlijk mindful zijn. Dit is dan ook de vierde reden: op de fiets maak ik mijn hoofd leeg, voel ik bewust de wind die mijn huid raakt, zie ik details die me anders ontgaan zouden zijn, ruik ik de geur van het land en voel ik de energie in mijn omgeving. Ik zet al mijn zintuigen in en dat brengt me terug naar de basis: simpelweg zijn.


Geld


Ja ja, geld speelt ook een rol. Want hoewel de autoschade vergoed werd is mijn financiële situatie niet toereikend om een auto te kunnen bekostigen. En hoewel mijn ouders daar een helpende hand hadden willen toesteken, wil ik geen betalingsverplichtingen aangaan waar ik in de basis niet aan kan voldoen en ook niet weet wanneer ik dat weer wel kan. En ik kwam erachter dat een auto veel meer kost dan ik dacht! Een optelsom van onderhoud, verzekering, wegenbelasting en benzine liet zien dat mijn auto per maand een aanzienlijke som geld kostte (Opel Corsa, 10 jaar oud, valt best mee zou je denken). Afschrijving maar niet meegeteld 😉. Reden vijf dus: auto’s zijn duur.


Milieu


Een fiets is veel beter voor het milieu. Geen CO2-uitstoot, dus minder luchtvervuiling. Het kost alleen wat stroom, maar ook dat valt mee door de hoge capaciteitsaccu die erin zit (185 km bereik onder optimale omstandigheden). Die ene e-bike, maakt dat nou het verschil? Nou simpel: een betere wereld begint écht bij jezelf. Reden zes.


Stilte


Reden zeven is het bijdagen aan het verlagen van het geluidsniveau op straat. Een ebike maakt nauwelijks geluid t.o.v. een niet-elektrisch vervoersmiddel. Pas als je weinig geluid kunt verdragen, kom je erachter hoeveel herrie we met z’n allen maken. Vervoer, machines, steden, industrie, noem maar op. Als je het zelf eens wilt ervaren: koop bij Hema reisoordoppen (de meest stille variant), doe ze een half uur in en doe ze dan uit midden in een drukke straat met veel verkeer of andere drukke omgeving met veel lawaai. Makkelijke test en leuk om eens te ervaren.


Positieve energie


Geluid heeft nog een andere kant, de achtste reden. Geluid bestaat uit trillingen en die trillingen zetten energiedeeltjes in beweging. Geluid beïnvloedt dus de energie in een ruimte. Ter illustratie: een ruimte waar rustige zen muziek wordt gespeeld, voelt heel ontspannend aan. Langs een snelweg staan waar continu auto’s voorbij razen, voelt heel onrustig aan. Geluid beïnvloedt dus indirect je gemoed. In een ontspannende ruimte voel je je veel positiever dan in een drukke ruimte, waar negatieve gedachten al snel de overhand nemen. Stel nu dat we met z’n allen minder geluid maken, dan heeft dit een positief effect op ons welzijn. Welkom positief 2019 😊.


Een nieuwe leefstijl, want een ebike vraagt om anders denken en anders plannen. De komende tijd neem ik jullie mee in die ontwikkeling.Leave a Reply

Your email address will not be published.