Taal is een Teken

De woorden die je uitspreekt, zijn een uiting van je gedachten en díe komen voort uit je overtuigingen. Waar geloof je diep van binnen in? Door naar jezelf te luisteren en op te letten welke woorden je gebruikt, kun je erachter komen op welke manier je jezelf blokkeert. Om te groeien, om te genezen, om een droom te realiseren, om te leven.

Ik Ben

Een goed voorbeeld is “ik ben”. Met ‘ik ben’ zeg je iets over jezelf. Woorden zijn enorm krachtig en als je zegt ‘ik ben mooi’ of ‘ik ben lelijk’, dan maak je het je eigen. Je maakt het tot jouw waarheid. En daarmee maak je het blijvend. 

Ik ben aan het afvallen want ik ben te dik

Je gaat afvallen en iedere dag kijk je in de spiegel naar wat er al af is en ‘hoe dik je nog bent’. Je focus ligt op dik zijn. Je vindt van jezelf dat je te dik bent en die mening wil je pas herzien als je vindt dat je genoeg bent afgevallen. Maar dat wordt een uitdaging want je lichaam weerspiegelt je overtuigingen. Je zult best kilo’s kwijtraken van al die slablaadjes 😉 maar je krijgt niet het lichaam wat je wilt.

Een beter begin is: 'ik ben op weg naar het gewicht waarbij ik me prettig voel.'

Nog een taalvoorbeeld:

Ik heb beperking X

Hiermee geef je aan dat beperking X bij jou hoort, onlosmakelijk met je is verbonden. Iedere keer dat je dit zegt of denkt, blaas je nieuw leven in die beperking. Ongeacht wat je doet om ervan af te komen, blijft de beperking in bepaalde mate bestaan.

Ja maar, ik héb dat toch?

Ik zou zeggen: je ervaart het nu. Door het een ervaring te maken, koppel je het los van wie je bent. Het maakt dan deel uit van je levenssituatie, maar niet van jou.

Ik ervaar beperking X

En nee, taal is uiteraard niet het enige wat je hoeft aan te passen om beter te worden, dat snappen we allemaal. Maar taal is een indicator van je mindset. En daarmee is het een van de ingangen om van je huidige mindset naar een groeimindset of een genezingsmindset te gaan.

Welke woorden gebruik jij vaak?


Nah Support

In het persoonlijk begeleidingstraject besteden we aandacht aan taal. Of eigenlijk aan de onderliggende overtuigingen. Die gaan we bloot leggen en dan gaan we er samen aan werken om ze op te lossen en krachtige overtuigingen te vormen die je herstel bevorderen.

Ontdek hier meer...

Leave a Reply

Your email address will not be published.