Wachten op de vakantie

Uitzien naar de vakantie, want dan hoeft er even niets. Dan mag het leven simpel zijn en is het voldoende om simpelweg te zijn. De agenda is niet volgepland, vaak zie je wel wat de dag je brengt. Er is ruimte voor plezier en voor ontspanning.

Dingen die er in het dagelijks leven bij inschieten. Plezier wordt al snel vervangen door serieus, er is altijd vreselijk veel wat gedaan moet worden, meer dan er in een dag gepland kan worden. Deadlines zijn normaal en alles moet geregeld zijn. Ruimte voor spontaniteit is er niet zoveel.

Geen tijd voor rust

De verhalen van buren die zo blij waren dat ze het even rustig aan konden doen, inspireerde me tot reflecteren. Waarom is er buiten de vakantie om zo weinig ruimte voor rust? Tijd nemen om mentaal op te laden schiet er altijd weer bij in. 

Ik realiseerde me dat er twee hoofdzaken spelen:

1. In een vakantie stap je uit je gewone leven. De omgeving is anders, je leefritme is anders. Alles is anders dan thuis. De agenda is leeg. Als er iets in zou staan, dan is het 'tijd gereserveerd om te genieten van het leven'. 

2. De normen en waarden die in de maatschappij gelden, het plaatje waaraan het leven zou moeten voldoen, laat weinig ruimte voor rust. Volle weken werken, voor de kinderen zorgen, klussen, huishouden, sociale afspraken, hobbies en sport. Het moet allemaal gedaan worden. Iedere week weer. Behalve die 2 weken in het jaar dat je vrij mag zijn.

Terug van vakantie

Na de vakantie is het al snel gedaan met de rust. De agenda loopt weer vol en het leven gaat weer verder zoals voorheen. Maar iets heeft je getriggerd ... dat relaxte gevoel, dat wil je veel vaker ervaren...

Hoe krijg je dat vakantiegevoel terug?

Geef jezelf iedere week vakantie!

Ja echt! Wat als je één dagdeel in de week reserveert om vakantie te vieren? De agenda leeg houden en bewust uit je leefritme te stappen. Iets te doen wat je normaal niet doet (wat dus ook heel goed 'niets' kan zijn). Iets wat je een gevoel van vrijheid geeft. 

Maak het simpel. Misschien ga je gezellig samen koken en eten en neem je echt de tijd voor elkaar. Laat in ieder geval de technologie zoveel mogelijk voor wat het is, want dat brengt vooral onrust in je hoofd. Ook de klok mag vrij hebben. Kijk of je kunt leven zonder op de tijd te letten. 

Je hebt dan nog steeds 6 2/3 dag voor het werkleven en 1/3 dag voor vakantie. Dus genoeg tijd om al die deadlines te halen en tóch iedere week een beetje vakantiegevoel. 

De eenvoud van geluk

"We kunnen de hele dag yatzeeën als we willen!"

Het laat zo mooi zien waar echt geluk zit. Niet in het spelletje zelf uiteraard. Maar in de eenvoud van het samen zijn zonder dat er iets hoeft. Geluk ontstaat zodra je tot rust komt en mentaal kunt ontspannen. Zodra je je jezelf toestaat om simpelweg te zijn en je vrij voelt. Dan valt alles op z'n plek en is het leven goed. En dat gevoel, dat is geluk.

Wat geeft jou het ultieme vakantiegevoel? Ik ben benieuwd, laat het me weten in de reacties!

Rust is voor vakanties vakantiegevoel geluk vinden vrijheid

Foto: Pexels via Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.