Waarom functioneert ons brein nog zoals het in de oertijd deed?

Ons brein heeft zich in de loop der tijd enorm ontwikkeld en aangepast. Toch zijn de basisfuncties onveranderd gebleven. De reden hiervoor is simpel: het leven is in de basis niet veranderd.  

Het brein waarschuwt voor gevaar

Dat gevaar is er nog steeds, alleen in andere vormen. Het is niet altijd een direct fysiek gevaar. Onzekerheden, twijfels en angsten worden door het brein als een signaal van gevaar gezien. Het brengt ons lichaam in een staat van vluchten of vechten, die we nu als ‘stressmodus’ kennen. (Stress ontstaat wanneer spanning langdurig niet ontladen kan worden.

Het brein wil de overleving veiligstellen

Dus zorgt het voor gewoontes en leefpatronen die veiligheid garanderen. Alleen ook hier gaat het lang niet altijd meer om fysieke veiligheid. Het geeft bijvoorbeeld een veilig gevoel om ergens bij te horen. Maar ook denkpatronen die je altijd hebt gehad, zijn veilig. Zelfs wanneer ze je hinderen. Een andere manier van denken wordt door het brein als onveilig gezien, waardoor het veranderen van gewoontes een hele klus kan zijn.

Door te mediteren kun je nieuwe overtuigingen programmeren en deze verankeren tot nieuwe gewoonten.  

    1 Response to "Ons brein wil dat we ons veilig voelen"

    • […] Van meditatie wordt vaak gedacht dat het moeilijk en ingewikkeld is. Zeker in het begin lukt het lang niet altijd om door meditatie te ontspannen en om innerlijke rust te vinden. Vaak geeft dit het gevoel dat je het niet kan of dat het niet voor jou is weggelegd. Niets is minder waar! Ons brein houdt graag vast aan gewoontes omdat die op een bepaalde manier structuur, duidelijkheid en veiligheid bieden. In de oertijd waren die begrippen een voorwaarde om te overleven. In de basis functioneert het brein nog conform de oorspronkelijke waarden. Waarom dit zo is, lees je in het blog “Ons brein in de oertijd”. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.