Ik ben gelukkig en verliefd op het leven. Ik zit vol positieve ‘vibes’. Ik zie mogelijkheden in elke onmogelijkheid. Ik zie mijn leven als het resultaat van mijn eigen gedachten, gevoelens en acties. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn rol in iedere situatie in mijn leven. Juist dit is wat mij controle over mijn leven geeft, want door mijn aandeel in het geheel te zien ben ik in staat om mijn mindset* te veranderen en daarmee verandert ook mijn werkelijkheid.


*mindset = totaalpakket aan overtuigingen, meningen, gedachten en gevoelens.


Geluk en positiviteit kenmerken me, maar voor dit zo was heb ik een hele weg afgelegd.


In 2013 liep ik hersenletsel op na een val van mijn paard. Na onderzoek bleek ik een hersenkneuzing te hebben opgelopen. In de medische wereld werd dit als minderwaardig letsel gezien, met als gevolg dat er geen hulp voor mij beschikbaar was. Ik kon niet functioneren, maar werd te goed bevonden voor revalidatie.


Overdag keek ik naar buiten. Mijn hersenen stuurden mijn lichaam minimaal aan. De energie ging eerst naar de cruciale lichaamsprocessen en het herstel van mijn brein. Daarna was er niets meer over, waardoor bewegen al een uitputtende opgave was. Functies waren uitgevallen. Denken was onmogelijk en ieder geluid was teveel. Praten met mensen putte me direct uit en deed vreselijk veel pijn, áls ik het gesprek al kon volgen. Ik had moeite met zien. Alles wat meer beeldinformatie bevatte dan een wit vlak, deed pijn aan mijn ogen. Maar uiterlijk zag je er niets van. Leuke meid, ziet er goed uit.


Wanneer er medisch gezien geen oplossing is voor het letsel dat je hebt, is het advies om je gezondheidssituatie te accepteren voor wat het is. Dat was ik helemaal niet van plan! Voor nu zat ik in dit dal en dat accepteerde ik. Maar in dit dal blijven zitten? Welnee, er was vast en zeker een weg te vinden die naar een goede gezondheid leidde. Ik geloofde vol overtuiging dat ik kon genezen. Die overtuiging werd overigens door velen aangezien voor een coginitieve gedragstoornis 😉. Voor mij stond echter als een paal boven water dat ik en ik alleen volledig verantwoordelijk ben voor mijn leven en gezondheid. Niemand anders heeft schuld aan mijn situatie en daarom maak ik mijn eigen keuzes ook wanneer anderen die keuzes afkeuren. Zou ik namelijk doen wat iemand anders goed voor mij vindt en het pakt verkeerd uit, kan ik niet wijzen naar de adviesgever. Ik kan alleen wijzen naar mijzelf want ík heb de keuze gemaakt om in het advies mee te gaan.Als genezen niet vanzelf gaat, wat doe je dan?


Ik realiseerde me al snel dat ik zelf in het middelpunt van de oplossing zat. Ik moest zélf veranderen, wilde ik mijn situatie veranderen. Je kent de uitdrukking “als je blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je kreeg”. Je doet wat je doet omdat dat voortvloeit uit wie je bent: je gedachten zetten je aan tot actie. Ik wist diep van binnen dat als ik mentale issues in mezelf niet zou opgraven en oplossen, dat ik dan niet beter zou worden.


Ik bleek een enorm vermogen tot zelfreflectie te hebben en durfde ook in die innerlijke spiegel te kijken. Wie ben ik eigenlijk? Waarom doe ik wat ik doe? Waarom voel ik wat ik voel? Het gaat diep, heel diep. De eerste confrontaties met mezelf waren het meest pijnlijk, maar ik groef dapper door. Steeds dieper tot in de diepste kern van mezelf. Daar lag het zaadje tot geluk: de persoon die ik werkelijk was. Langzaam ontkiemde dat zaadje en ik werd meer en meer mezelf: ik groeide uit tot een nieuw mens.Zelfreflectie is sinds die tijd een leefstijl geworden. Het contact met mijn innerlijk, mijn intuïtie is zeer sterk en graven is niet meer nodig. De lagen zijn afgepeld, de antwoorden nu binnen handbereik.


Uit die zelfreflectie ontstonden enorm veel inzichten in het leven, die ik allemaal opschreef in notitieboekjes, zodat ik ze niet kon vergeten. Maar uiteindelijk had ik er zoveel, dat ik het zonde vond om al die kennis voor mezelf te houden. Wie weet kon iemand zijn voordeel doen met wat ik had geleerd zonder zo diep door de modder te moeten. Wat een heerlijk idee. En uit dit idee werd mijn boek ‘Eigentijdse Wijsheden’ geboren, wat ook nog eens mijn schrijversdebuut was. Het was in 2014 een mijlpaal op mijn weg naar een nieuw leven!


Naast zelfinzicht is er meer nodig om van hersenletsel te genezen. Fysiek had mijn lichaam mijn hulp nodig. Van nature is het menselijk lichaam in staat om te herstellen, alleen vermindert dat vermogen wanneer je overbelast of ziek bent. Ik leerde technieken om dit natuurlijk herstelvermogen te activeren en versterken. Er ontstond een band met mijn lichaam: we werden de beste vrienden. Door naar mijn lichaam te luisteren leerde ik hoe ik hersenfuncties kon trainen. Ik stelde mezelf bijvoorbeeld vragen als ‘hoe voelt mijn lichaam aan?, wat heeft het nu van mij nodig?’. Ik ging steeds meer begrijpen van het genezingsproces waardoor ik steeds beter kon inspelen op wat er gaande was. Gestaag werkte ik toe naar een betere gezondheid.Een goed herstel!


Na een intensief traject van zo’n 3 jaar, had ik een enorm goed herstel bereikt. Ik noem het altijd ‘90% herstel’. Ik had een parttime baan en mijn eigen bedrijf opgezet. Daarnaast was ik bezig met het schrijven van mijn tweede boek: ‘Hersenletsel – balans in je leven’. Ik kon zelfs af en toe uitgaan of naar een festival.


In 2017 gaf ik mijn boek uit. Het is een boek vol tips en informatie geworden, een praktisch boek waarmee je zelf kunt werken aan je herstel. Een boek waarin ik alles wat ik heb geleerd over herstel van hersenletsel heb opgenomen. Een boek waarin ik uitleg hoe je zelf vorm kunt geven aan je training. Hoe je kunt samenwerken met je lichaam en tot acceptatie van je situatie kunt komen. Het boek is bedoeld voor hen voor wie onvoldoende hulp beschikbaar is en mensen die het gevoel hebben verder te kunnen komen en hun eigen unieke weg zoeken.


Een onverwachte wending…


In 2018 was mijn doel om zover te groeien met mijn bedrijf Inspired by Life dat ik ervan kon leven. De eerste vijf maanden zette ik alles op alles. Maar aan het eind van de vijfde maand nam mijn leven een onverwachte wending. Mijn auto werd total loss gereden en opnieuw liep ik een hersenkneuzing op.

Weer lag mijn leven stil.

Al mijn plannen in duigen.

Wat ik had opgebouwd met mijn bedrijf was ik kwijt.

Wat een verdriet had ik daarvan!

Ik realiseerde me dat ik van mijn pad moest zijn afgeweken, want dit letsel had ik niet zomaar opgelopen. Direct vanaf dag 1 dook ik volop in het herstelproces. Ik werkte aan fysiek herstel, maar ook mentaal ging ik aan de slag: wat was de oorzaak van dit letsel, welke boodschap gaf mijn lichaam me? Of eigenlijk mijn innerlijke zelf, want je lichaam is het communicatiemiddel van je mind. Ik was mezelf ongemerkt weer wat kwijtgeraakt, teveel opgegaan in het willen bereiken van mijn doel. Inspireren was een ‘moeten’ geworden.


Ik ben nu weer op weg om opnieuw een goed herstel te bereiken. Een extreem goed herstel zelfs! Niets kan me stoppen en ik ga het halen. Mijn kijk op het leven is voorgoed veranderd. Mijn kijk op gezondheid is voorgoed veranderd. Er is veel meer mogelijk dan algemeen wordt aangenomen. Je hebt je gezondheid in eigen hand. Ik heb dit blog opgericht om je te inspireren. Om je te laten zien dat je zelf aan je gezondheid kunt werken. In blogs & vlogs ga ik in 2019 tips en inzichten delen die jouw kijk op gezondheid voorgoed doet veranderen. De lancering van dit blog doet me goed: het platform voor inspiratie staat; nu is er ruimte om inzichten te delen. Op naar 2019! Reis je met me mee?

Boek-Hersenletsel-NAH

Leave a Reply

Your email address will not be published.