Open staan voor nieuwe dingen


Wat ik vaak hoor als argument om niet te mediteren, is dat het niet lukt.

En dat klopt. Mediteren gaat niet vanzelf, het is echt iets wat je moet leren. Net als met alles wat nieuw is, moet je het je eigen maken en dat vraagt om inzet. Niet alleen om er tijd in te stoppen en moeite voor te doen, maar vooral om ‘open minded’ te zijn – open te staan voor wat je nog niet gewend bent.


Snel effect van meditatie


In deze tijd zijn we gewend aan snel resultaten behalen. Hoewel meditatie heel snel effect kan geven, duurt het langer voor het echt ‘in je systeem’ zit en je een blijvend effect creëert. En dan heb je de neiging om af te haken, want je ego vertelt je snel ‘dit is niks voor ons’, ‘dit lukt niet’.

Maar niets is minder waar, meditatie is voor iedereen weggelegd en zeker ook voor jou!


Oké, hoe dan?!


3 Tips hoe jij mediteren kunt leren


Tip 1 – jijzelf aan het woord


Laat je gedachten jou geen verhaal vertellen, maar vertel je gedachten een verhaal.

Dus steeds wanneer je denkt ‘het lukt niet’ of ‘dit is niets voor mij’, zeg je tegen jezelf ‘ik kan dit leren en ik ga dit leren’. Uiteindelijk zegt dat stemmetje in je hoofd ‘oké dan 😉’.


Tip 2 – focus op wat goed ging


Oh, je was vandaag niet helemáál zen tijdens je meditatie. Maar dat hoeft ook niet. Kijk naar wat er wél goed ging. Al sprong je bijna in de rondte van de onrust: je was er. Je bent gekomen, je hebt niet opgegeven, je bent ervoor gegaan. Pats Boem. Mega Succes. Volledig geslaagde meditatie. Want je hebt je brein verteld dat dit is wat je wilt. Je bent niet meegegaan in de oude gewoonte en denkpatronen. Je hebt het verschil gemaakt voor jezelf. Volgende keer weer een stap.


Tip 3 – het hoeft niet perfect


De ene keer lukt het beter dan de andere keer. Dat geldt altijd en voor iedereen. En dat mag ook, je hoeft niet altijd het maximale resultaat te behalen. Accepteer dat je mind en je lichaam iedere keer anders zijn. Dat je leven altijd nét even anders loopt. Het is goed. Het mag er allemaal zijn. Meditatie is een manier om met al die schommelingen om te gaan. Je hoeft niet de ideale omstandigheden te creëren om te kunnen mediteren. Meditatie is een manier van leven en helpt je om het leven lichter te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.