De invloed van mediteren op een goede darmflora

Hoe bewust we ook met voeding bezig zijn, onze darmen werken niet altijd optimaal. Kramp, niet naar het toilet kunnen of diarree, het verloopt niet altijd soepel.  

De darmen maken samentrekkende bewegingen om voedsel te transporteren (peristaltiek). Maar vaak worden de darmen beperkt in hun bewegingspatroon. Een belangrijke oorzaak hiervan is de ademhaling. Van nature ademen we diep en rustig, waarbij de buik op en neer beweegt. Door het drukke leven van alledag, ademen we vaak snel en hoog. Terwijl juist het ademhalingsmechanisme onze darmen aanspoort tot bewegen. En dan heb je waarschijnlijk ook nog geleerd om de hele dag je buik in te houden ;-).  

Sporten helpt niet altijd om je darmen in beweging te zetten. Als je tijdens het sporten hoog en snel ademt, beperk je de darmbeweging. Als je heel intensief sport, brengt je lichaam alle energie naar het bewegingsmechanisme en krijgen je darmen slechts minimaal energie.  

Door te mediteren kun je ervoor zorgen dat je darmen beter gaan werken. Meditatie brengt je lichaam tot rust waardoor het beter kan functioneren.

Onderstaande oefening helpt je op weg:

Meditatie oefening voor je darmen

Doe dit 5 minuten en neem voor iedere ademhaling de tijd. Adem zacht, je hoeft geen kracht te zetten bij het uitzetten van je buik. Maak er een zachte beweging van die liefdevol en ontspannend is voor je lichaam.  


Doe mee met live geleide meditaties

Wekelijks kun je deelnemen aan een live meditatie die wordt geleid door Stephanie van Schie. De meditaties vinden online plaats via Zoom. Ze staan in het teken van leven vanuit ons hart, verbinding met elkaar en het ervaren en uitstralen van een positieve energie voor de wereld.

Soms zijn er andere thema's, zoals op vakantie gaan. Zo zijn we al naar Oostenrijk, Maleisië en een subtropisch paradijselijk strand geweest. 

De meditaties vinden plaats op dinsdagochtend van 10.00 tot 10.30 uur en wisselend op woensdag- of donderdagavond van 19.00 - 19.30 uur. Deelname kost 2,50 (via Tikkie).

Leave a Reply

Your email address will not be published.