En toen was er Rust...

Zo. En toen was er rust.

Ken je dat? Eindelijk heb je een paar dagen voor jezelf. Tijd om lekker rustig aan te doen. En voor je het weet ben je weer als een druk bijtje aan het rondzoemen. 

Rust komt niet omdat je het in je agenda zet. Of omdat je je agenda leeg maakt. Rust moet je creëren. In je hoofd. Het is immers een mentaal concept. Enne ... een lege agenda helpt daar natuurlijk wel bij 🙂 . 

Wat is Rust?

Rust is zo'n standaard begrip geworden, dat het leuk is om er eens wat beter naar te kijken. 

Bij rust wordt vaak gedacht aan uitrusten of aan weinig doen. Dat is best prettig op z'n tijd, maar het brengt je geen rust. 

Rust is een innerlijk gevoel van kalmte. En we weten allemaal dat dat niet komt met een middagje bankhangen. Zou wel makkelijk zijn trouwens 😉 .

Rust is de spanning uit je mind halen. Die continue druk die je voelt om bezig te willen zijn? Die druk loslaten. Het gevoel van moeten loslaten. 

Rust is dan ook het je op je gemak voelen bij jezelf. Kunnen zijn zonder bezig te zijn. Zonder iets te wíllen doen. Je op je gemak voelen in stilte. Losgekoppeld zijn van de continue gedachtenstroom en een kalme geest hebben. 

7 tips om Rust te creëren

Van Rust naar onrust en weer terug

Het leven draait om balanceren. Je zult niet snel een staat van rust bereiken zonder daar ooit nog uit te komen. Hoeft ook niet. Gaat het helemaal niet om. Wat belangrijk is, is dat je de weg ernaar toe weet. Zodat je altijd weer in balans veert, als een rietstengel in de wind. 

Hoe kom ik zelf in balans?

Ik merk enorm sterk wat het effect is van innerlijke rust. Mijn gezondheid is een directe reflectie van de mate van rust die ik ervaar. Hoe kalmer en meer in balans ik me van binnen voel, hoe beter ik me voel én hoe meer ik aankan. Ha! En daar komt balans alweer om de hoek kijken. Want meer aankunnen betekent natuurlijk meer doen. Maar dat haalt me wel eerst uit die rust. En dan is het werken en puzzelen geblazen. Want hoe kom ik weer in die rust én kan ik toch meer activiteiten ondernemen? Door alert te zijn en steeds te reflecteren: waar is mijn grens? Door in kleine stappen uit te breiden en regelmatig weer terug te gaan naar die stilte. Door steeds weer ruimte te maken voor leegte. Want in de leegte en stilte vind ik innerlijke rust. 

Inspiratie

Dat is ook waar ik inspiratie vind. In die staat van Innerlijke Rust. Creativiteit, ideeën, het krijgt allemaal geen vorm als ik druk ben in mijn hoofd. Het beste signaal dat ik in lijn ben met mezelf is altijd wanneer ik weer schrijf. Voor schrijven heb ik echt een leeg hoofd en focus nodig.

leven vanuit rust en inspiratie leven in balans

Persoonlijke begeleiding in het vinden van Rust? In een persoonlijk 1-op-1 traject (offline of online) ga ik samen met jou aan de slag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.