Leef je vanuit moeten?

Toen ik pas de vraag kreeg hoe het mijn gezondheid ging, antwoorde ik dat het deze maand echt onwijs goed gaat en dat het vooral kwam doordat ik volledig in mijn ritme leef. Sommigen zouden zeggen ‘je eigen wereld bedoel je’. Uhh ja, dat ook 😉.

Het feit dat ik benadrukte dat leven in mijn eigen ritme zoveel voor me deed, zette me aan het denken. Want wát een enorm verschil maakt het, of je leeft vanuit een samenwerking met je lichaam en mind, of dat je leeft naar het ritme van de maatschappij. Dat zijn eigenlijk de twee keuzes die je hebt. Het volgen van het ritme van anderen, of het volgen van jouw eigen ritme. Middenwegen zijn er niet. Voor jezelf zorgen in de tijd dat je ‘niets hoeft van de maatschappij’, werkt niet. Heb ik jaren geprobeerd. Tóch meekunnen, toch een baan aankunnen en dan tegelijk proberen om iets voor mezelf op te bouwen om zo uiteíndelijk mijn gezondheid op nr.1 te zetten. Als je het zo leest, snap je meteen dat het niet werkt. Maar als je er middenin zit, is dat behoorlijk lastig. Ik heb veel bomen in de tuin, maar een geldboom is nog niet gaan groeien 😉.

De maatschappij verandert nu

Nu de maatschappij afbrokkelt, verandert de situatie. Wat nu gebeurt, de hele economie platgelegd, is behoorlijk extreem. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat de economie op z’n gat ligt, maar dat deze bewust wordt afgebroken, dát is volgens mij wel uniek. Hoe het ook zij, er zijn grote veranderingen op komst. Want terug naar hoe het was, dat kan niet meer. Je kunt iets weer opbouwen, maar het wordt nooit meer hetzelfde. Daarnaast zien mensen dat het ook anders kan en zijn actief op zoek naar mogelijkheden en andere manieren van leven.

Verandering biedt kansen...

Ik houd van verandering. Het biedt kansen. Het zijn openingen naar nieuwe situaties, naar mogelijkheden die anders niet ontstaan. Het is veel moeilijker om uit een patroon te breken en om je leven te veranderen, als je in een vast regime zit. Nu alles overhoop ligt, hebben we een soort blanco vel gekregen om een nieuwe tekening te maken. Misschien niet helemaal blanco, maar er is een hoop uitgegumd 😉.

Overgave aan de het leven

Toen alles stil kwam te liggen, heb ik me volledig overgegeven. Ik heb al het ‘moeten’ losgelaten en de situatie waar ik in zat geaccepteerd zoals het was. Veranderen kon ik het niet en wat de toekomst zou brengen was een raadsel, met maar één zekerheid: het wordt niet meer hetzelfde. De webshop lag nagenoeg stil en meditatie en coaching (nah) helemaal. Ik besefte dat in een paar maanden de wereld er heel anders uit kon zien en mijn eigen leven (gezondheid) ook. De verandering die ik nú kon maken was om aan mezelf te werken. Dus heb ik mijn blik naar binnen gericht en heb ik mezelf ondergedompeld in mijn eigen wereld.

Tijd voor rust

Twee weken heb ik besteed aan mentaal tot rust komen. Ik heb veel yoga gedaan, nog meer gemediteerd, veel gelezen op gebied van persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie liep als een rode draad door de dagen heen. Ik heb de knoppen aan de bomen zien groeien en de bladeren zien ontluiken. Letterlijk iedere dag zag ik het groeien. Dat was mijn leeftempo, het tempo van de natuur. Als je kunt vertragen tot dat tempo, is er rust. Je hele systeem reset zich naar een staat van balans.

Een nieuwe balans vinden

Na twee weken ging ik als vanzelf weer creëren. Vanuit rust en balans. Vanuit wat goed was voor me en wat ik aankon. Schrijven, meditaties geven, aan de website werken, ideeën uitwerken, aan de webshop werken. Het werd steeds meer zonder dat ik dat bewust initieerde. Net zo makkelijk deed ik stappen terug als ik uit balans raakte. En langzamerhand werd die balans steeds sterker. Groeide mijn kunnen, voelde ik me fitter en fitter. Het gaat goed. Omdat ik vanuit balans leef. Overstap ik die balans, val ik keihard omlaag. Je zou kunnen zeggen dat het niet goed gaat omdat ik niet álles aankan wat ik ooit aan kon. Omdat ik snel uit balans raak. Maar de vraag is: is het leeftempo wat de maatschappij aanduidt als ‘normaal’, ook werkelijk normaal? En is het erg, om minder aan te kunnen dan iemand die niet op z’n hoofd gevallen is? Het gaat om de kwaliteit van leven die je hebt, niet om hoeveel prikkels je op een dag kan verwerken. Hoe lastig het soms ook kan zijn.

Een nieuwe leefstijl ontwikkelen

Hersenletsel laat je zien dat het tempo waarop je leefde tegen je natuur inging. Het nodigt je ook uit om alternatieven te bedenken voor wat je graag wilt, maar niet meer kan. Het vraagt je om creatief te worden en een nieuwe leefstijl te ontwikkelen. Terug naar volledige deelname in de maatschappij kan meestal niet meer, maar een nieuw leven ontwikkelen wel. Durf jij los te laten? Durf je te veranderen en het onbekende in te stappen?

Leven in je eigen ritme in balans

Nah Support?

Kun jij wel hulp gebruiken in het vinden van balans en het creëren van een nieuwe leefstijl? 

Wil je minder prikkelgevoelig zijn en van zelfgenezing je prioriteit maken? 

Meld je dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.