Hoeveel water drink jij?


Genoeg water drinken is belangrijk, maar waarom eigenlijk? En kun je ook teveel water drinken?


We zijn net bloemen: zonder vocht verwelken we.

Organen drogen uit en gaan daardoor slechter functioneren. Het orgaan waar je dit heel goed aan ziet is de huid. Een droge en rimpelige huid wordt deels veroorzaakt door een gebrek aan vocht. Natuurlijk is dat niet de enige oorzaak. Zo speelt ook de verzorging van je huid een grote rol en ook de omgeving waaraan je je huid blootstelt heeft invloed op de conditie ervan. Het geeft echter wel een indicatie die zichtbaar is. De rest van je lichaam kun je immers alleen voelen.

Maar ook daar laat een gebrek aan vocht z’n sporen na. Onze darmen bijvoorbeeld hebben een bepaalde hoeveelheid water nodig om wat we eten goed te kunnen verwerken. Ook voor het opnemen van voedingsstoffen via de darmwand is vocht nodig.

Drinken is dus echt niet iets wat je alleen doet omdat je dorst hebt of trek.


Magische tip om jong te blijven


Langdurig te weinig vocht bevordert veroudering van je lichaam. En dat wil je niet! Hoe langer je je fit en actief kunt voelen, hoe beter toch? Let op: je hebt nu één magische tool in handen om jong te blijven: veel  drinken 😉.


Hoeveel water drinken is goed voor je?


Maar wat is veel?

De richtlijn is 2 liter water per dag. Dat betekent niet dat meer of minder drinken slecht voor je is. Twee liter is een gemiddelde. Als het koud is, drink je soms wat minder en dat is dan helemaal oké. Als het warm is drink je meer en ook dat is goed. Je lichaam verbruikt ook gewoon meer vocht  als het warm is. Denk hierbij niet alleen aan zweten, ook voor het koelen van je lichaam is vocht nodig. Als je ziek bent of wanneer het zelfgenezend vermogen van je lichaam aan het werk is, is er ook meer vocht nodig. Vocht is als het smeermiddel van je lichaam, net zoals een motor olie nodig heeft.

Teveel drinken zul je niet.

Als je lichaam genoeg heeft, loost het de rest en moet je een paar keer extra naar de wc. Bovendien zul je zien dat als je een paar dagen heel veel drinkt, je vervolgens een dag of twee dagen minder zult drinken. Echt teveel drinken doe je automatisch niet, waarom zou je liters en liters water gaan drinken? Je lichaam weet precies wat het wanneer nodig heeft en als je daarop afstemt, dan doe je precies wat goed is voor jou.


Zelf drink ik dagelijks 2 liter water / thee. Is het warm of is mijn lichaam aan het genezen, dan loopt dat op tot 3 liter. Het meeste wat ik ooit op een dag heb gedronken is 4 liter en het minste is 1,25 liter. En dat is helemaal oké want alles draait om balans.


Hoe weet je nu hoeveel je drinkt?


Je kunt tellen hoeveel glazen je leegdrinkt. Meet eerst met een maatbeker hoeveel er in het glas gaat. Nadeel: ieder glas, kopje of beker heeft een andere maat. Bovendien ben je de tel snel kwijt als je heel de dag in touw bent. Je bent dan met je hoofd bij andere dingen en niet bij je glas water 😉.


Een handige manier om zonder op te letten te weten hoeveel je drinkt, is een drinkfles die voor je telt!

Deze waterfles (waar je natuurlijk ook sap ofzo in kan doen) heeft een gepatenteerd systeem waarmee het bijhoudt hoeveel liter je drinkt. Iedere keer dat je de fles vult, verschijnt er een nieuwe ring, die staat voor een halve liter drinken. Zo weet je precies wanneer je twee liter hebt gedronken! De fles is er in drie vrolijke kleuren: roodgroen en paars. Hij is gemaakt van stevig kunststof (tritan) en gaat lang mee. Lekker duurzaam dus! Oh ja, uiteraard is de fles BPA-vrij.

drinkfles waterfles 500ml groen met teller reminder herinnering 2 liter water drinken per dag
drinkfles waterfles 500ml rood met teller reminder herinnering 2 liter water drinken per dag
drinkfles waterfles 500ml groen met teller reminder herinnering 2 liter water drinken per dag

Leave a Reply

Your email address will not be published.