Gezond eten vinden we belangrijk


Gezond eten is zo belangrijk voor onze gezondheid en we zijn er zo mee bezig! Vegetarisch, veganistisch, biologische en natuurlijke producten. Vlees van dieren die op de wei staan, eieren van kippen die heerlijk kunnen scharrelen. Een eigen moestuin.


We weten dat we moeten opletten wat we kopen in de supermarkt, want lang niet alles is wat het lijkt te zijn. Maar ken je de wereld achter de supermarktproducten?


Niet alle producten zijn wat ze lijken…


Ik moet bekennen dat ik geen idee had. Ik wist wel wat over dat producten bewerkt worden, over gif dat over landbouwgewassen gespoten wordt om ze er mooi uit te laten zien. Over dat de landbouwgrond uitgeput is en er daardoor weinig voedingsstoffen in de gewassen zit. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. De werkelijkheid is slechts bij een minderheid bekend. Het is eigenlijk een verhaal voor Halloween…


Van Mammoet tot Big Mac


Staf Henderickx, voormalig huisarts en auteur van diverse boeken over gezondheid, schreef het boek “Van Mammoet tot Big Mac”. Een aansprekende titel want jeetje, we leven echt nog in een big mac samenleving. In zijn boek verhaalt hij de geschiedenis van onze voeding. Van de tijd waarin we nog jagers en verzamelaars waren tot nu.


En dat is waar het boek mee begint: hoe en wat wij eten in onze hedendaagse samenleving ofwel: de voedingsindustrie. Is wat je koopt, wel wat het lijkt? Wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen en wat ligt er écht op je bord?

Vanaf de eerste zin was ik geboeid. Wat Staf schrijft raakt, in duidelijke en heldere taal neemt hij je mee in de ‘keuken’ van de voedingsindustrie.

Hij geeft té veel voorbeelden om hier op te noemen, maar omdat ik jullie net een Halloween-verhaal beloof, vertel ik er hier 3:


Wat wist jij nog niet van ijs, cola en patat?


Er zitten geen vitaminen in, helemaal waar. Maar er zijn andere dingen die er wél in zitten:


Vanille-ijs? Cola? Andere producten met vanillesmaak?

Deze zijn zeer waarschijnlijk niet gezoet met vanille, maar met vanilline. Klinkt bijna hetzelfde, maar vanilline is een organische verbinding die chemisch geëxtraheerd wordt uit lignine van houtafval van de papierindustrie.

En ik was zo dol op ijs…


Toch even over de frietjes van de Mac


De aardappels worden bespoten met het pesticide methamidofos. Een heftig goedje waardoor ze na oogst 6 weken moeten liggen om te ontgiften voordat ze gebruikt kunnen worden.

Vraag is natuurlijk: hoeveel gif residu blijft er achter??


En dan over kaas…


Als je jonge kaas inspuit met lipase en protease, hebben ze na een paar dagen al de smaak van belegen kaas. Dat is nog eens snel produceren…

Oké, deze 3 kwamen van slechts 1 pagina, dus ik voeg er nog 3 toe:


Hippe trends in voedselbewerking


Er worden beurzen georganiseerd waar producenten de nieuwste snufjes op het gebied van voedselverwerking kunnen bewonderen. Smaakstoffen, kleurstoffen, stoffen om smaak te maskeren, geurstoffen, chemicaliën en ingrediënten. Alles wat maar in het lab ontwikkeld kan worden en waarmee eten verkoopbaar gemaakt kan worden. Uit het boek blijkt wel hoeveel voeding chemisch bewerkt wordt. Wij eten dus eigenlijk ontzettend veel chemicaliën!


E-nummers zijn uit de mode


Natuurlijke ingrediënten zijn in! Maar:

Tegenwoordig wil niemand meer E-nummers. De oplossing bleek om uit natuurlijke ingrediënten chemische extracten te halen die vergelijkbaar zijn met de zgn. hulpstoffen. Omdat het nu een ingrediënt is, hoeft het niet op de verpakking vermeld te worden. Maar dat gezonde product zonder E-nummers met natuurlijke ingrediënten? Het is er niet gezonder op geworden.


Sommige lokale producten zijn internationaal


Een pizza uit Ierland met 35 ingrediënten uit 60 verschillende landen.

Waar is het goed voor?


Ik doe het boek hier nauwelijks recht aan. Echt waar, er valt zoveel meer te leren over voeding anno de 21steeeuw. Heb je een hart voor je gezondheid én de planeet, dan wil jedit boekecht gelezen hebben.

gezonde voeding en wat er werkelijk gebeurt in de voedingsindustrie staf hendrikx van mammoet tot big mac

Leave a Reply

Your email address will not be published.