Er komt zóveel kijken bij herstellen van hersenletsel. Het is eigenlijk niet één recept maar een heel kookboek! Maar in dit blog deel ik mijn meest favoriete recept met je. Op naar een goed herstel!


Het ontstaan van het ultieme herstelrecept


Onlangs maakte ik een reis. Al jaren wilde ik dolgraag naar Engeland, maar altijd dacht ik: ik ga zodra ik beter ben. Maar je kunt wel blijven wachten want altijd gebeurt er wel iets waardoor het niet gaat. Nu zat ik zelfs op een enorm dieptepunt maar juist daarom ben ik gegaan. Weg van alles, zelfs al kan ik alleen maar 100 meter lopen en de rest van de dag mediteren. Ik wilde mentaal tot rust komen om het leven weer aan te kunnen.

Het bleek de beste beslissing die ik maar had kunnen nemen. Mijn gezondheid knapte zo enorm op! De afgelopen weken heb ik dit proces geanalyseerd en zo ontstond het ultieme herstelrecept.Wat is het ultieme herstelrecept?


Onderneem een nieuwe activiteit waar je naar uitziet.

Het begint bij te doen wat je ECHT GRAAG wilt. Iets wat je zo graag wilt, dat je je PUUR GELUKKIG voelt omdat je dit gaat doen. Het moet uitvoerbaar zijn binnen de beperkingen die je nu ervaart.Bij deze nieuwe activiteit ben je veel in BEWEGING. Bewegen vermindert de spanning in je lichaam en maakt je fysiek sterker. Daarnaast is van lopen en dansen wetenschappelijk aangetoond dat het de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert. Die kun je wel gebruiken ;-).Deze activiteit kun je doen zonder dat je een computer nodig hebt. Ook andere mentale inspanning moet minimaal zijn. Als je alleen met je denken bezig bent dan ben je continu je hoofd aan het belasten. Je gaat je nu juist op een hele andere manier concentreren. Vaak is je concentratievermogen weg, maar dat is alleen het deel waarvoor je je denken continu nodig hebt. Zoek dus iets waarbij geen computer, telefoon en stadsprikkels zijn.Wat je ook doet, doe het BUITEN en bij voorkeur in de NATUUR. We leven veel te veel binnen terwijl frisse wind ons letterlijk verfrist. En wanneer je je wat somber gestemd voelt, blaast de wind daar een hoop van weg.Dan voeg je AVONTUUR toe. Je hoeft niet meteen te gaan skydiven, avontuur kan al heel klein zijn. In Engeland wilde ik de natuur in. Voor mij was het lopen in dat gebied heel avontuurlijk. Zo anders dan het vlakke Nederland.Voel je NIEUWSGIERIG en zie uit naar het ONTDEKKEN van nieuwe dingen.

Net als toen je kind was en alles wilde onderzoeken. Die nieuwsgierigheid naar het leven maakt je brein wakker. Door te leven in gewoontes hebben we een deel van ons brein in slaap laten vallen.Doe dit alles in een NIEUWE OMGEVING. Ook hiermee maak je je sluimerende brein wakker. Vergeet niet dat ons brein overleven het allerbelangrijkste vindt. In een nieuwe omgeving moet het heel alert zijn en de omgeving leren kennen zodat het leert hoe we hier veilig kunnen leven. Kies wel voor een rustige omgeving.Dit LEREN zorgt er volgens onderzoek ook voor dat gezonde hersencellen langer leven. Dus door te bewegen stimuleer je de aanmaak van nieuwe cellen en door ze wat te doen te geven zorg je ervoor dat ze langer leven. Ultiem.RESPECTEER dat je met zoveel nieuwe dingen enorm veel van je hersenen vraagt en geef JE LICHAAM dan ook zoveel slaap en rust als het maar wil.Ga ook MEDITEREN. Het is de ultieme manier om je hoofd rust te geven.YOGA is een super goede manier om je lichaam nog meer te ontspannen. Het helpt ook wanneer je spierpijn hebt!Natuurlijk doe je alles met mate. Respecteer je lichaam en de beperkingen die je ervaart. Je wilt niet overbelasten maar juist een dosis prikkels geven die je brein nog kan verwerken.Heel veel plezier met dit recept!


Ontdek hier hoe je jouw eigen kookboek maakt vol recepten om te herstellen van hersenletsel.

Wil je veel meer tips om een goed herstel van niet-aangeboren hersenletsel te bereiken?

Dan is dit boek voor jou! 

Informatie, tips en advies om vorm te geven aan jouw unieke herstelproces.

Klik op de afbeelding voor meer info.

Boek-Hersenletsel-NAH

Leave a Reply

Your email address will not be published.