Eigentijdse Wijsheden quotes moderne gezegden inspiratie spreuken inspirerende quote stephanie van schie

Hou vast!

Een van de redenen waarom we in ons hoofd zoveel bedenken over hoe dingen zullen gaan, is omdat we controle willen hebben. En controle biedt de illusie van zekerheid. 

Controle is een ding van de linkerhersenhelft. Net als redeneren, denken en regelen. We hebben geleerd om te leven vanuit onze linkerhersenhelft, maar dat maakt het leven wel ingewikkeld!

Onlangs hoorde ik een hele mooie uitspraak: 

"We are not left-brain or right-brain people. We are whole-brain humans".  

We redden het niet met alleen onze controlerende linker hersenhelft. We hebben de samenwerking nodig van onze beide hersenhelften!

Regelen, regelen en regelen

Je hoeft niet continu actie te nemen. Je hoeft niet continu te weten hoe de zaken ervoor staan. Zodra jouw inbreng nodig is, komt 'de bal' vanzelf bij je te liggen. In de tussentijd kun je je bezighouden met andere dingen. Niet alleen praktisch, maar ook mentaal. Je mag het even loslaten.

Een voorbeeld: 

Je kunt bedenken hoe je zult handelen als Pietje dit doet en Anneke dat doet, maar je kunt ook wachten tot zij hun zet hebben gedaan. Het scheelt je megaveel energie en tijd om niet alle mogelijke scenario's uit te denken en je voor te bereiden op actie ... die je nooit gaat nemen. Want op het moment dát je aan zet bent, is de situatie toch weer anders dan je had bedacht.

Snel in de actiestand

En ook deze: we nemen vaak al actie vóórdat het onze beurt is. Herken je deze?

Stel dat Pietje zus of zo reageert, dan gebeurt vast dit of dat. Laat ik dan nú maar alvast ... doen. 

En zo handel je voor je beurt. Je beïnvloedt daarmee de situatie op een hele andere manier dan wanneer je nog even 'buitenspel' had gestaan. De uitkomst van de situatie zal nu immers (mede) bepaald worden door jouw actie. 

Nadenkertje hè?

Synergie van brein en hart

Door de behoefte aan controle, aan veiligheid en zekerheid los te laten, wordt het leven veel minder ingewikkeld. Ja hó maar wat zeg je nu? Veiligheid loslaten? Maar ik wil me veilig voelen! 

En dat is waar ons hart om de hoek komt kijken. Want ons hart laat ons vertrouwen. Ons hart wéét dat we veilig zijn. We regelen nu uit angst: we regelen om te voorkomen dat 'het zal misgaan'. 

We hoeven niet zoveel te regelen. We mogen het leven laten gebeuren. Veel regelt zichzelf wel.   

Leave a Reply

Your email address will not be published.