Eigentijdse Wijsheden quotes moderne gezegden inspiratie spreuken inspirerende quote

We weten het vooraf al...

Ohhh hoe we leven in ons eigen hoofd! En hoe we altijd luisteren naar onze gedachten en vanálles bedenken over wat anderen waarschijnlijk denken. Het is bijna of we met onszelf hebben afgesproken wel voor alles en iedereen te zullen denken 😉 . 

Hoe vaak verwacht je iets? Je gaat ergens heen en je hebt een verwachting van wat je zult meemaken, hoe het gaat lopen. Je vertelt iets aan iemand en je hebt al een idee hoe diegene zal reageren. Hij of zij zal wel dit of dat vinden. 

Als je verwacht dat iets strubbelingen gaat opleveren, doet het dat ook meestal. Als je verwacht  dat iets 'wel niet zal lukken', doet het dat ook meestal niet. Daar liggen allerlei redenen aan ten grondslag en in dit blog bespreek ik er één: jouw eigen handelen.

Je doet zoals je denkt

Het lijkt zo uitgekauwd, maar toch is het hartstikke actueel: 

Als je blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

Zelf zet ik hier altijd iets voor: 

Als je blijft denken zoals je dacht, blijf je doen wat je deed en blijf je krijgen wat je kreeg.

Wat je doet, wordt namelijk bepaald door hoe en wat je denkt.

Het leven verandert nooit écht als je handelen niet verandert. Maar je gedrag, je handelen, wordt bepaald door je denken. Simpel voorbeeld: je gaat thee zetten omdat je bedenkt dat je dorst hebt. Maar zolang er geen gedachte is om het proces van opstaan en thee zetten in gang te zetten, gebeurt er niets. 

Doen zónder verwachtingen

Terug naar de verwachtingen. 

Wat je verwacht dat er zal gebeuren, hangt dus af van je denken. Van hoe je de wereld en het leven ziet. Neem een situatie in gedachten en kijk ernaar. 

Koppel nu jouw verwachtingen los van de situatie. Wat speelt er nu werkelijk? Is, wat er écht gaande is, ook wat je dacht? Anderen die betrokken zijn in dezelfde situatie hebben waarschijnlijk een heel ander beeld. Dat geeft al aan hoe subjectief en relatief alles is, want als er een feitelijke werkelijkheid bestond, dan zagen we alles allemaal hetzelfde. Niets is minder waar. 

Door een stap terug te doen en níet te acteren op basis van je verwachtingen, krijg je gegarandeerd een hele andere uitkomst. En omdat we vaak de neiging hebben om een negatieve uitkomst te verwachten, kan het je positief verrassen als je je verwachtingen thuis laat 😉 .

Samenvatttend

Alles op een rij:

Wat je doet in een situatie, wordt bepaald door wat je ervan verwacht en dus door hoe je erover denkt. En als je nu weet dat hoe je denkt het resultaat bepaalt, dan besef je hoeveel invloed je hebt op het verloop van een situatie.

Niets is wat het lijkt, is ook zo'n mooie uitspraak. Wij zien de dingen door onze persoonlijk gekleurde bril en reageren op wat we denken te zien. Maar wat je denkt te zien, is niet altijd alles wat er te zien is...  

Leave a Reply

Your email address will not be published.