Eigentijdse Wijsheden quotes moderne gezegden inspiratie spreuken inspirerende quote

Omarm je verleden

Je staat in het leven waar je staat. Je huidige levenssituatie is een gegeven. 

Je bent wie je bent. Je huidige persoonlijkheid is gevormd door de levenservaring die je tot nu hebt opgedaan. 

Op ieder moment ben je vrij om de keuze te maken om te veranderen. Maar werkelijke verandering kan pas komen als je jezelf durft te omarmen.

Durf je van jezelf te houden met al je fouten? Al je goede kanten, al je minder liefdevolle kanten? Alles wat je hebt gedaan, gezegd en ervaren? Alles wat je níet hebt gedaan, gezegd en ervaren?

Durf je jezelf te vergeven? Het kind in jezelf lief te hebben? 

Durf je naar jezelf te kijken met de blik van onvoorwaardelijke liefde? 

Jezelf accepteren is heftig

Ja, daar sta je dan. Jezelf accepteren is namelijk niet een ding wat je doet. Het is geen actie uit een stappenplan wat je uitvoert. Tips & trucs brengen je niet de diepte in. Om jezelf te accepteren moet je leren om jezelf bloot te geven, jezelf open te stellen. Aan jezelf. Leren om écht naar jezelf te kijken, tot diep in je ziel. Daar in de diepte ligt het besef dat je volledig, heel en compleet bent. Dat je goed bent zoals je bent en mag groeien en ontwikkelen zoals jij dat wilt. In die diepte ligt vergeving. In die diepte ligt onvoorwaardelijke liefde. In die diepte heb je geen bevestiging van anderen meer nodig. In die diepte ligt acceptatie.

Zelfacceptatie is een groeiproces

Jezelf accepteren is iets dat groeit. Hoe meer je aan jezelf werkt, hoe verder je komt. Steeds een laag dieper. Het leven laat je die lagen zien door steeds situaties op je pad te brengen die aan het licht brengen wat je in jezelf mag en kan oplossen. Stap voor stap. Het tempo bepaal je zelf.

Acceptatie is niet 'het wel oké vinden'

Hoe vaak ik niet hoor dat accepteren zou betekenen dat je dan maar berust in je situatie of in hoe je bent. Je hoort het zelf vaak ook regelmatig in opmerkingen als "zo ben ik nu eenmaal" of "het is niet anders". Dit is berusting.

Acceptatie gaat niet om aanvaarden dat er niets aan te veranderen is.

Acceptatie is het aanvaarden dat alles NU is zoals het is. Op dit punt ontstaat er een deur die je kunt openen: de mogelijkheid om jezelf en je situatie te veranderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.