Eigentijdse Wijsheden quotes moderne gezegden inspiratie spreuken inspirerende quote

Het verleden

Hoe vaak denk je aan het verleden? Niet zo vaak? Oh, maar gisteren is al het verleden. En als ieder moment vóór dit moment meetelt als 'verleden', dan zijn we er wel vaak mee bezig. Dat is helemaal niet negatief hoor, het is heerlijk om terug te denken aan iets leuks wat je hebt beleefd. Het kán je wel beperken, want lang niet alle gedachten zijn bewust. Ook hoe je nu denkt en handelt, je gedrag dus eigenlijk, is grotendeels gebaseerd op je ervaringen uit het verleden. Op die manier bepaalt je verleden het heden. 

De toekomst

Van jongs af aan zijn we opgevoed met het idee dat we de toekomst zeker moeten stellen. Sparen voor je pensioen is een mooi voorbeeld. Maar ook het toewerken naar een bepaald plaatje hoe het leven eruit moet zien. Huisje, boompje, beestje is nog steeds actueel. Een goede opleiding, zodat je een goede baan kunt hebben, zodat je een huis kunt kopen, zodat je een gezin kunt stichten en onderhouden. Dit is de rode draad die door de levens van velen loopt. In allerlei vormen weliswaar, maar de lijn is herkenbaar. En omdat het leven altijd anders loopt, hebben we altijd zorgen. We zijn bang voor wat mis kan gaan en doen alles om dat alvast op te lossen.

Dat maakt dat we altijd bezig zijn met de toekomst, mits we niet mijmeren over wat is geweest 😉 . Maar het leven zelf, dat vindt NU plaats.

Hier en Nu

Het is een illusie dat je de toekomst zeker kunt stellen. Het is wel zo dat de toekomst deels wordt bepaald door de acties die je nú neemt. Door hoe je nú leeft. Wat je nú doet telt. 

Je kunt het verleden niet veranderen door eraan te blijven denken. Je kunt er alleen van leren en nú anders handelen. Zodat je toekomst geen herhaling zal zijn van het verleden. 

Nu is alles wat er is

Het huidige moment, dat is het leven. Alleen het nu is echt. De rest bestaat alleen in onze gedachten. Hoe meer je in het nu kunt zijn, hoe meer je leeft. Je kunt naar de toekomst terwijl je in het nu blijft. Dan gebruik je de toekomst voor praktische zaken zoals het plannen van een afspraak. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.