Eerste hulp bij heien en hersenletsel


Ervaar je hersenletsel (NAH)? Dan wordt je écht níet blij van heiwerkzaamheden. Ontdek snel tips om het heien te overleven ;).


Vandaag (zomer 2019) is het feest. Want het heiwerk voor het nieuwe sportcomplex is gereed! Nu moet je weten dat dit sportcomplex achter mijn huis gebouwd wordt. Ze stonden dus praktisch in mijn tuin met die heistelling.


In dit blog neem ik je mee op mijn ontdekkingstocht: want hoe kon ik dit overleven, bij voorkeur zónder er last van te hebben?De start van de heiwerkzaamheden


De eerste dag ging nog lekker. Oordoppen in en zelfs een poos met m’n laptop in de tuin gezeten. ’s Zomers heb ik een heerlijke werkplek in mijn tuin:


Terugval in gezondheid


Oh jee, gisteren was toch wel pittig. Ik kon het aan, maar nu kan ik geen verdere belasting meer hebben.

Tja en dat is jammer. Want de heier begint om 7.15 en gaat door tot 18.30. Oh my god, ruim 11 uur continu heien!

Mijn eerste reactie was verzet. Want ik wilde dit niet, wilde niet dat mijn hard gewonnen gezondheid achteruit ging door dit gedoe.

Je raadt het al: pijn pijn pijn. Mijn verzet verdubbelde de last die ik ervan had.


Bekijk hier mijn vlog over de eerste week heien.


Het is weekend en dat betekent dat er eindelijk rust en ruimte is om bij te komen. Maar op maandag begint de ellende weer. Het zou 5 weken duren en we hebben pas 2 dagen gehad.

Vanalles gaat door mijn hoofd. Het liefst ga ik voor de hele periode naar Engeland, de rust van de natuur opzoeken. Maar vluchten ofwel het probleem uit de weggaan, is nooit een oplossing. Het is een garantie dat het probleem zich op een andere manier opnieuw voordoet.


Nieuwe oplossingen


Mijn nieuwe oplossing is om thuis (binnen) oordoppen in te doen en een gedeelte van de dag weggaan. Maar overprikkeld als ik al ben, kost dat ontzettend veel energie. Het wordt er dus niet beter op.


Het is vrijdag. We zijn een week verder en nu heb ik geluk: ’s middags is het stil.

Dankbaar dat ik ben! Dankbaar voor de stilte en de rust. Wat maandag ook zal brengen, nu heb ik een extra lang weekend ;-).


Komen tot acceptatie van de situatie


Ik kom goed bij, waardoor ik nu wel in staat ben om de situatie te accepteren. Ik zie het nu als een leermoment en daardoor ontdek ik een nieuwe oplossing:

Ik sta nog vroeger op, open alle ramen om frisse lucht binnen te laten en in rust kunnen mediteren. Zo begin ik mijn dag in balans.

Het heien begint en ik sluit alle ramen én roosters en ook de openhaardklep doe ik dicht. Ik doe oordoppen in en deze maatregelen blijken goed te werken. Nu heb ik er weinig last van.

Oordoppen hebben ook hun nadelen. Als je eet bijvoorbeeld, hoor je jezelf kauwen. Super irritant in het begin, maar voor het goede doel went alles ;-).

Het weer is te mooi geworden om binnen te blijven, dus een deel van de dag ga ik weg, rust zoeken in de natuur.


De laatste week is aangebroken. En nu vind ik zelfs een manier om in de tuin te kunnen zitten. Oordoppen in en dan een koptelefoon op met muziek. Hierbij kies ik voor geluidstherapie, zodat mijn hersengolven weer in balans komen. Nu kan ik genieten van het weer, zonder overbelast te raken en ik werk ook nog eens aan herstel. Hoop vliegen in één klap!


En toen was het voorbij. De heiwerkzaamheden zijn afgerond. En ik heb het overleefd!

Tijd voor feesttaart!Leave a Reply

Your email address will not be published.