Mediteren is ontspannend. Toch is dit zeker niet de belangrijkste reden om te mediteren. Wat doet meditatie voor je?

Hoe ziet jouw leven er op dit moment uit? Waarschijnlijk zijn er dingen waar je helemaal gelukkig mee bent, maar zijn er ook dingen die je graag anders zou willen. Je doet er vanalles aan, maar toch wil het nog niet lukken. Problemen lossen op, maar in hun plaats ontstaan nieuwe uitdagingen.

Is het leven nu eenmaal zo? Ligt het aan jou? Twee keer nee. Maar jouw leven, of beter levenssituatie, wordt gevormd door je mindset. De manier waarop je in het leven staat dus. Aan de oppervlakte ben je positief, heb je wensen voor de toekomst, ben je goed bezig. Maar daaronder, vaak onopgemerkt, liggen jouw overtuigingen en denkpatronen. Hoe denk je over het leven? Waar geloof je in? Wat is waar of niet waar? Wat is goed of niet goed? Die overtuigingen bepalen de manier waarop je denkt.

Vaak word je tegengehouden door denkpatronen uit het verleden.

Wanneer je je gedachten waarneemt, kun je erachter komen wat jouw overtuigingen zijn. Is iets ook echt zo of ervaar jij het zo? Je denken wordt gevormd door het leven wat je tot nu toe hebt geleid en door je persoonlijkheid. Je rugzak, je persoonlijkheid én je huidige levenssituatie bepalen jouw overtuigingen en jouw manier van denken.

Je gedachten zijn op hun beurt bepalend voor de acties die je onderneemt. Er is eerst een gedachte die je aanzet tot het ondernemen van actie. Je denken bracht je tot acties die hebben geleid tot je levenssituatie zoals deze nu is. Vandaar ook de uitdrukking “als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg”. Doordat je op dezelfde manier blijft denken en handelen, blijft je leven overwegend hetzelfde. De details verschillen, maar op hoofdlijnen blijft het zoals het was.

Hoe kun je hier nu verandering in aanbrengen?

Om anders te acteren, is het van belang om je denken aan te passen. Wil je je levenssituatie veranderen, verander dan je mindset. De manier waarop je denkt, je overtuigingen en gewoontes. De manier waarop je in het leven staat dus. Dit is waar meditatie om de hoek komt kijken.

Meditatie vormt de krachtigste tool om je mindset aan te passen naar wat echt bij jouw persoonlijkheid en gewenste manier van leven past.

Wil je een mooier en gelukkiger leven voor jezelf creëren, begin dan bij de basis: je mindset.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.