Kerst is een gevoel

Ik schreef dit blog in 2019, maar het is nog steeds actueel en leuk om te lezen:

Help! De kerst komt er weer aan. Cadeau’s inkopen, familieverplichtingen, recepten zoeken, bedenken wat  er gegeten gaat worden, veel, heel veel boodschappen inslaan. En dan 2 dagen veel te veel eten.

Hard werken op kantoor om deadlines te halen – er vallen immers kostbare dagen af terwijl er aan het einde van het jaar meer werk is. Vlak voor kerst kun je dan eindelijk naar huis … om daar in de kerststress te schieten. Snel de laatste dingen regelen, de drukte in de supermarkt trotseren, de laatste cadeau’s inpakken. Op naar de familie, de schoonfamilie, druk druk druk. Na twee dagen plof je uitgeput op de bank: dat heb je weer gehad voor een jaar.


Dit gaat niet over kerst.


Dit is hoe kerst is geworden in deze hectische maatschappij. Er is geen tijd om stil te staan, geen tijd voor rust. Er is geen ruimte voor geduld en aandacht voor elkaar. Er is alleen maar extra stress. Je zou er een burn-out van krijgen .


De hele maand december is kerstmis


Voor mij begint kerstmis op 1 december. Die dag besteed ik – inmiddels traditioneel – aan het creëren van een sprookjesboom. Met een lichtnet tover ik de wand boven de piano om in kerstsfeer. Die feeërieke verlichting geeft zo’n warme sfeer! Ik plaats meer kaarsen en de tafel krijgt een mooi kleed. In Spotify heb ik een playlist met kerstmuziek die ik echt oneindig kan luisteren.


Kerst is liefde


Maar het gaat niet om de versiering. De uiterlijkheden zijn slechts een tool, want kerst is een gevoel.

Kerst staat voor mij symbool voor al het goede dat wij als mensen in ons hebben. Liefde voelen voor elkaar; niet vanuit je verstand maar vanuit je hart. Het hebben van een mening eens laten varen. Anderen kunnen accepteren zonder iets van ze te vinden. Bewust Begrip voor anderen opbrengen, zonder je in hun situatie te hoeven herkennen. Vaak begrijpen we alleen dingen die lijken op wat we zelf hebben meegemaakt. Kerst is de tijd om open te staan voor wat je vreemd is. Om niet te denken ‘dat kan niet’ of ‘dat is raar’. Maar je af te vragen of het wellicht wel waar en niet raar is…


Hulpvaardigheid en er zijn voor anderen


December is een tijd om extra aandacht te besteden aan goede daden. En dan bedoel ik niet het geven aan een goed doel. Het gaat om daden vanuit je hart die het leven van een ander voor een ogenblik mooier maken. Iets liefs zeggen, een helpende hand uitsteken, iets kleins (weg)geven. Het maakt niet uit of het om een bekende gaat of iemand die je helemaal niet kent.


Gisteren kwam de pakketbezorger openhaard hout brengen. Past niet in m’n fietstas . Zwetend met al die zware dozen kwam hij aan. Spontaan gaf ik hem een knuffel om hem te bedanken voor de moeite die hij deed en ik vertelde hem dat hij mij een geweldige kerst had bezorgd (immers, een kerst zonder openhaard is niet echt ). Het zweet en misschien wat irritatie was vergeten en hij liep met een glimlach weg. Zoiets blijft je bij, maakt je werk de moeite waard. En de wereld wat mooier.


Toen ik erop ging letten, viel het me op hoe weinige ‘goeie daden’ we doen. Het lijkt wel of we niet beseffen dat ‘die ander aan wie we ons vaak irriteren’, hetzelfde is als wij: een mens die aan het einde van de dag ook gelukkig wil zijn.


Kerstmis: vrede op aarde


Kerstmis staat van oudsher voor vrede op aarde. Vrede is niet ‘een ding wat door regeringen geregeld moet worden’. Vrede begint in het hart van ieder mens. En de beste, leukste en makkelijkste manier om bij te dragen aan vrede is door je blij te voelen en dat gevoel van vrolijkheid uit te stralen.


De energie in Nederland is laag. Het is eenvoudiger om je ‘normaal’ te voelen dan blij. Wat normaal is? Kijk op straat maar eens om je heen. Maar waarom zouden we van blijheid niet het nieuwe normaal maken? Probeer eens om jouw energie te verhogen. Je niet ‘gewoon’ te voelen maar ‘blij’. Ik verzeker je mooie resultaten .


Waarom dan kerstdecoratie?


De kerstdecoratie is voor mij een reminder van waar kerstmis echt om draait. Het helpt me om in deze sfeer te komen en bewust vanuit mijn hart te leven. Het hele jaar staat dit bovenaan mijn lijst, maar kerst maakt het gewoon makkelijker.


Vertragen en leven op je eigen tempo


December is de tijd dat het leven wat langzamer mag gaan. Waar er niet altijd iets hoeft en het geen ramp is als dingen anders gaan of niet gebeuren. Met kerst mag je leven in je eigen tempo. We zijn mensen, we kunnen niet altijd doorgaan. De maatschappij mag dan wel zo zijn, maar vergeet niet dat wij die maken! Door maar door te blijven rennen houden we in stand wat we gecreëerd hebben, terwijl dit niet langer werkt. Een maatschappij verandert niet van bovenaf, maar van onderop: bij ons dus! Ja, die macht hebben wij als individu: om bij te dragen aan de richting waarin de maatschappij zich ontwikkeld.


Vertragen en leven op je eigen tempo


Mijn familieverplichtingen? Heb ik niet. De eerste dag breng ik gezellig door met mijn ouders. De tweede dag chill ik in mijn kerstkasteel .

Saai, ongezellig en eenzaam? Verre van dat, ik geniet van deze dagen.


Hoe ga jij Kerstmis beleven dit jaar? Laat het me weten in de reacties ♥
de magie van kerst

Volg leuke en mooie Kerst Meditaties
via mijn meditatiebibliotheek in de Patreon app:

Leave a Reply

Your email address will not be published.