Mediteren lijkt vaak moeilijk

Van meditatie wordt vaak gedacht dat het moeilijk en ingewikkeld is. Zeker in het begin lukt het lang niet altijd om door meditatie te ontspannen en om innerlijke rust te vinden. Vaak geeft dit het gevoel dat je het niet kan of dat het niet voor jou is weggelegd. Niets is minder waar! Ons brein houdt graag vast aan gewoontes omdat die op een bepaalde manier structuur, duidelijkheid en veiligheid bieden. In de oertijd waren die begrippen een voorwaarde om te overleven. In de basis functioneert het brein nog conform de oorspronkelijke waarden. Waarom dit zo is, lees je in het blog “Ons brein in de oertijd”.

Hoe zorg je er dan voor dat mediteren wél lukt?  

Tip 1 voor moeiteloos mediteren:

Houdt het kort.  

Je mind is niet meteen in staat om een uur in stilte te gaan zitten. En dat hoeft ook helemaal niet. Begin met één minuut rustig ademhalen en bouw dat langzaam uit.  

Tip 2 voor moeiteloos mediteren:

Doe het.  

Als je niet begint, lukt het nooit. Spreek daarom met jezelf af dat je elke dag wat tijd voor jezelf neemt waarin je mediteert.  

Tip 3 voor moeiteloos mediteren:

Feest!  

Heb je gemediteerd, waardeer jezelf dan. Bedank jezelf voor je inzet, óók als het voor je gevoel niet gelukt is. Want door het wél te proberen, creëer je langzaam maar zeker een gewoonte. En dan wordt het leuk 😊.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.