Meditatie is een manier van leven. Wat houdt dat in? Zorgen voor rust in je hoofd is net zo natuurlijk als ademhalen. Het is geen nieuwe hobby die je oppakt, mediteren is een levensstijl.

Hoe kun je meditatie integreren in je dag?

Tip 1 om van meditatie een levensstijl te maken:

Pas het tussendoor toe.

Net als ademhalen, kan je meditatie altijd en overal toepassen. Creëer korte momenten waarop je bij jezelf kunt komen. Momenten waarop je tijd neemt om er voor jezelf te zijn.

Oefening

Word je bewust van je handen. Wat doen ze, wat raken ze aan? Hoe voelt dat aan op je huid? Welke sensaties kun je waarnemen?

Ondertussen kun je doorgaan met hetgeen waar je mee bezig was. Door je focus korte tijd naar jezelf te verleggen, ontstaat er een pauze in hectiek van ‘altijd maar doorgaan’.

Tip 2 om van meditatie een levensstijl te maken:

Ga minder ‘bankhangen’.

Besteed een deel van de tijd die je gebruikt om op de bank uit te rusten om te mediteren. Mediteren geeft je mentaal én fysiek meer rust dan zomaar wat zitten. Zeker omdat je dan vaak mentaal nog met vanalles bezig bent. Wat je die dag hebt meegemaakt speelt nog door je hoofd. Je telefoon gaat, berichtjes komen binnen. De TV staat aan. Vaak is het een drukte in huis, juist op het moment dat je wilt bijkomen. Zet uit wat je uit kunt zetten en besteed aandacht aan je ademhaling. Rustig in. Rustig uit. En na iedere afleiding doe je dit opnieuw. Rust creëren doe je in kleine stappen. Ja, tussen de bedrijven door, zodat het past in jouw dagelijks leven.

Tip 3 om van meditatie een levensstijl te maken:

Besef dat je niet altijd bezig hoeft te zijn. Je hoeft niet altijd te doen, je mag ook zijn. Zomaar jezelf zijn.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.